Malatya’da yaşayan ve üç engelli çocuğu olan depremzede polis memuru, evinden kilometrelerce uzağa gerekçesiz olarak tayin edildi. Gazete Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’na konuşan polis eşi S.T, deprem günlerinden tayin sürecine kadar yaşananları anlattı.
Emniyet teşkilatı, uzun bir süredir gündeme baskı ve mobbing iddialarıyla geliyor. Bu olaylara bir yenisi daha eklendi.
26 yıllık polis memuru olan Y.T, 14 yıldır Malatya Polis Eğitim Merkezi’nde görev yapıyordu. Y.T’yi diğer polislerden farklı kılan nokta ise bakıma muhtaç üç ağır engelli çocuğunun bulunmasıydı. Biri 30, diğeri 28, en küçüğü ise 15 yaşında olan üç erkek çocuğun tek yaşam belirtisi nefes almalarıyken, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlere de Malatya’da yakalanan Y.T. ve ailesi, üç engelli çocuk ile hasarlı binadan şans eseri çıkabildi.
O süreçte bir çok depremzede ailenin yaşadığı zorlukları çocuklarının durumu nedeniyle daha da ağır yaşayan polis Y.T. ve eşi, çocuklarının yaşamsal bakım malzemelerini bulmakta güçlük çekti. Gazete Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’na konuşan polis eşi S.T, deprem günlerinden tayin sürecine kadar yaşananları anlattı.
Türkiye’de bu durumda olan tek polis ailesi olduklarını belirten S.T. “30 yaşında ağır engelli bir çocuğum var. Yatalak vaziyette ve nefes almaktan başka bir yaşam belirtisi yok. Onun küçüğü 28 yaşında o da aynı durumda. En küçük çocuğum ise 15 yaşında o da aynı durumda. Hepsi ağır engelli ve tıbben tedavileri yok. Sadece bakımını yapıp onları hayatta tutmaya çalışıyoruz. Türkiye’de polis teşkilatında eşimin durumunda olan başka bir polis yok. Üç ağır engelli çocuğu olan tek aileyiz. Tayin gerekçesinin ne olduğunu bilmiyoruz. Malatya’nın bir başından diğer başına sürdüler” dedi.
“Eşim daha önce eve 2-3 dakika mesafe uzaklıkta çalışıyordu” diyen S.T, ”Üç ağır engelli çocuk, taşınması, bakımı takdir edersiniz ki çok zor. Mesai saatlerinde acil bir ihtiyaç olduğunda izin alıp geliyordu. Bir buçuk aydır yani tayin olduğundan beri çocuklarını yaşatmak için göreve bile gidemiyor. Senelik izin almak durumunda kaldı. Hakkında hiçbir soruşturma olmadığı gibi birçok taktir belgesi var. ‘Neden tayin ettiniz?’ diye sorduk. Cevap yok. ‘Başkanımız personel ile görüşmüyor’ deyip kapatıyorlar. Emniyet Genel Müdürlüğü, Personel Daire Başkanlığı hepsini aradık ve defalarca mağduriyetimizi aktardık. Ancak aynı cevabı aldık. Bütün yollar tükendi” diye konuştu.
2011’de çıkarılan Başbakanlık Genelgesi’ne de dikkat çeken S.T, genelgede yer alan “Engelli çocuğu olan memurun istemedikçe tayini çıkarılamaz” ifadesine dikkat çekti.